Examen doen voor het rijbewijs BE

Het examen aanvragen

Om examen te kunnen doen voor het rijbewijs BE (Aanhanger rijbewijs), moet u eerst in het bezit zijn van het rijbewijs B (Personenauto). Het examen voor uw aanhangerrijbewijs word gereserveerd bij het CBR door uw rijschool. De rijschool heeft hiervoor uw BSN (Burger Service Nummer) nodig en nog een aantal andere gegevens. Tevens dient u een eigen verklaring (gezondheidsverklaring) te ondertekenen. Als de aanvraag word goedgekeurd kan de rijschool u indelen voor een examen.

 

Het examen

Zorg dat je de volgende dingen bij je hebt met het examen:

  • Oproepkaart
  • Identiteitskaart
  • Een gelding rijbewijs B
  • Een voertuig met aanhanger (Dit regelt de rijschool)
  • Eventueel een adviesformulier van uw tussentijdse toets

U hoeft geen theorie-examen te doen voor uw rijbewijs BE. Het praktijkexamen voor het rijbewijs BE duurt 55 minuten. Bij het CBR maak je eerst kennis met de examinator.  Deze legt uit hoe het examen gaat verlopen en stelt een aantal vragen met betrekking tot de aanhanger en bijbehorend registratiebewijs. U kunt uw instructeur vragen om mee te rijden tijdens het examen (als de auto hiervoor is geschikt). Dit is niet altijd mogelijk omdat bijvoorbeeld een examinator in opleiding voorrang krijgt. Voor de introductie is een kwartier van de tijd beschikbaar.

Vervolgens verlaat u het examencentrum en word u gevraagd een oogtest te doen. U moet bijvoorbeeld het kenteken van een auto in de buurt op een afstand van ongeveer 25 meter kunnen oplezen. Daarna moet u de aanhanger aankoppelen en een aantal voorbereidings- en controlehandeling uitvoeren op de aanhanger en auto.

Dan mag u gaan rijden. De examinator let op uw kennis van de verkeersregels (voorrang etc.), kijkgedrag en voertuigbeheersing.

Aan het einde van de rit krijgt u te horen of u geslaagd bent. Bent u gezakt dan krijgt u te horen welke onderdelen niet voldoende waren.

 

Na het examen

Als u geslaagd bent kunt u een dag later, of soms nog dezelfde dag uw rijbewijs aanvragen bij het gemeentehuis van uw woonplaats.